Dezvoltarea inteligenței emoționale și prevenția bullyingului
Informații furnizate în cadrul cursului din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+
Curs: Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention
Furnizor: Europass Teacher Academy
Formator: Roberta Begliomini
Dezvoltarea Inteligenței Emoționale
Inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții, precum și pe cele ale altora. Aceasta include competențe esențiale cum ar fi:
Auto-conștientizare
Capacitatea de a fi conștient de propriile emoții și reacții
Auto-reglare
Abilitatea de a gestiona emoțiile negative și de a răspunde adecvat în diverse situații.
Empatie
Abilitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altora, dezvoltând legături mai profunde și relații sănătoase.
Motivație
Capacitatea de a-și stabili și de a-și atinge scopurile, având în vedere emoțiile și stările interne.
La clasa a X-a A, elevii au observat ce diferență există între o poveste și felul în care relatarea ei o poate distorsiona. Punctul de pornire a fost o pictură renascentistă, comentată și apoi descoperită pe situl muzeului Uffizi.
La clasa a V-a B, unde, în virtutea vârstei, spiritul justițiar este mai ascuțit și diferențele de orice fel sunt mai acut percepute, elevii ai lucrat pe grupuri și au denumit forme de excludere. S-au pus în pielea personajelor desenate și au formulat o concluzie despre cum se simte să rămâi neacceptat.
Prof. Elisabeta H.
Aplicare la clasă
Participarea într-un proiect european este motivantă și copleșitoare, din același motiv: ceea ce transmiți devine ce rețin alți participanți despre țara ta.
Alegerea unui proiect având ca temă dezvoltarea inteligenței emoționale și prevenția bullyingului este necesară în orice comunitate, din motive evidente: lipsa de repere, presiunea grupului, crizele de identitate. Până acum firești, acum toate acestea trebuie acum gestionate asertiv, incluziv, aproape în excusivitate de către școală, în condițiile în care abordarea frustă și heirupistă care a format mulți din educatorii zilelor noastre este fundamental exclusă.
Folosind povești, desene,jocuri, videoclipuri, campanii, se urmărește promovarea unui comportament pozitiv și respectuos în rândul copiilor și adolescenților, învățarea abilităților de comunicare, empatie și rezolvare a conflictelor, precum și promovarea unui mediu educațional sigur și incluziv. Este important ca toți cei implicați să devină conștienți de importanța prevenirii și gestionării bullying-ului și de dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor și adolescenților ,pentru a construi o comunitate mai empatică și mai echilibrată și,implicit, o societate funcțională.