Positive psychology
InformaÈ›ii furnizate în cadrul cursului din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+
Curs: Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention
Furnizor: Europass Teacher Academy
Formator: Roberta Begliomini
PrevenÅ£ia este un element important, iar pentru asta este necesară implementarea, la nivelul unităţii de învăţământ, a unui plan ÅŸcolar de prevenire ÅŸi combatere a violenÅ£ei, a unor programe/proiecte/campanii cu scopul de creÅŸtere a coeziunii grupului de copii ÅŸi a comunităţii copii-adulÅ£i, conÅŸtientizarea consecinÅ£elor violenÅ£ei psihologice - bullying, eliminarea cauzelor/riscurilor/vulnerabilităţilor care ar putea determina producerea de astfel de comportamente.
Gandhi spunea că „non-violenÅ£a este arma celor puternici”. Activităţile ce vor fi desfăşurate în cadrul acestui proiect vor urmări promovarea unui climat educaÅ£ional care încurajează atitudinile pozitive, nonviolente ÅŸi suportive între membrii comunităţii de elevi ÅŸi adulÅ£i, învăţarea ÅŸi exersarea empatiei, a interacÅ£iunilor între aceÅŸtia, de tip câÅŸtig reciproc, implicarea participării elevilor la toate deciziile care îi privesc, promovarea acÅ£iunilor de la egal la egal între elevi, promovarea relaÅ£iilor democratice între copii ÅŸi adulÅ£i, prin toleranţă, respect, incluziune ÅŸi solidaritate.
Scop
Conştientizarea elevilor cu privire la importanţa adoptării unui comportament nonviolent și construirea unor relații bazate pe toleranţă, respect, incluziune şi solidaritate.
Obiective
-
CreÈ™terea nivelului de cunoÈ™tinÈ›e È™i de înÈ›elegere a fenomenului de bullying în rândul elevilor;
-
Creșterea abilității de a gestiona situațiile de bullying;
-
CreÈ™terea abilităților interpersonale (în special sociale È™i emoÈ›ionale) în rândul elevilor;
-
Îmbunătățirea strategiilor de rezolvare a problemelor È™i a abilităților de coping adaptative în rândul elevilor;
-
Încurajarea observatorilor să ajute victima;
-
Reducerea bullying-ului È™i a formelor de bullying în È™coala noastră;
-
Instruirea cadrelor didactice È™i a părinÈ›ilor elevilor cu privire la felul în care îÈ™i pot sprijini elevii/ copiii implicaÈ›i în situaÈ›ii de tip ”bullying” (”victime” sau agresori”)
Forme de organizare
* individual
* frontal
* pe grupe
Abordări
Descrierea activităţilor
Activitatea 1- Tipuri de violență
ExerciÈ›iu de energizare prin care fiecare elev È™i-a spus numele, cum doreÈ™te să i se spună în grup, menÈ›ionând o calitate È™i un defect pe care consideră că le are, asigurându-se în acest fel icebreak-ul, coeziunea grupului È™i evidenÈ›iindu-se, în contextul temei abordate, diversitatea speciei umane. Un al rezultat al acÈ›iunii a fost identificarea unor liste de abilități sociale, emoÈ›ionale, cognitive pe care elevii le folosesc ca mecanisme de adaptare în diverse situaÈ›ii.
 identificarea tipurilor de violență
 metode: brainstorming, ciorchinele, prezentare PPT
 mijloace folosite: foi flipchart, markere, videoproiector
https://www.youtube.com/watch?v=7oKjW1OIjuw
ï‚· Profilul elevului violent: Elevii au desenat pe coli A4, in echipa, profilul unui elev violent È›inând cont de tipurile de violență identificate anterior. Desenele au fost expuse, participantii realizand turul galeriei, dând feed-back cu ajutorul postit-urilor cu smiley.
Activitatea 2 – promovarea atitudinii nonviolente È™i combaterea fenomenului bullying
ï‚· Vizionarea filmului ”Amalia-tocilara” https://www.youtube.com/watch?v=Wvyibughfu0&ab_channel=AmaliaDumitrescu la sfârÈ™itul vizionării filmului, elevii comentând formele de manifestare a bullyig-ului, prezentând cazuri văzute de ei în diverse medii: familie, È™coală, societate.
ï‚· UÈ™i încătuÈ™ate, uÈ™i descătuÈ™ate: Elevii au primit câte un lacăt (postit-colorat pe care au desenat un lacăt) È™i au fost invitaÈ›i să-È™i imagineze cum ar fi viaÈ›a lor dacă ar aparÈ›ine unei familii în care ar fi prezente acte de violență. Pe un panou 1m x 2m a fost desenată o ușă închisă pe care elevii au lipit lacătele cu ideile exprimate. Apoi, aceÈ™tia au primit o cheie-postit pe care au notat câteva soluÈ›ii care ar putea descătuÈ™a tensiunile familiale, alăturându-le lacătelor cu situaÈ›iile- problemă È™i prezentându-le în faÈ›a tuturor participanÈ›ilor.
ï‚· LanÈ›ul solidarității: fiecare elev a scris pe o fâÈ™ie de coală colorată un mesaj prin care È™i-a exprimat opoziÈ›ia față de violenÈ›a domestică, È™colară, socială, etc. În continuare elevii au prezentat mesajele lor antiviolență după care au capsat capetele foii de hârtie sub forma unei zale. Mesajul următorului elev a fost prins de primul È™.a.m.d. până au fost prinse mesajele tuturor elevilor participanÈ›i la proiect.
ï‚· Aceste mâni nu lovesc, aceste mâini…: elevii È™i-au desenat conturul mânii È™i au scris mesaje antiviolență care au început cu ”Aceste mâini nu lovesc, aceste mâini…” (sprijină, ajută, mângâie etc)
 metode: conversația
 mijloace: coli colorate, capsator, markere, foarfece, patafix
Rezultate așteptate:
-
Reducerea fenomenului de bullying la nivelul clasei È™i în È™coală;
-
Adoptarea unui comportament nonviolent și construirea unor relații bazate pe toleranţă, respect, incluziune şi solidaritate.
-
Amenajarea în ÅŸcoală, a unui spaÅ£iu ce va conÅ£ine un panou cu rezultatele proiectului, imagini cu elevii din timpul sesiunilor de formare, desene, postere;
Monitorizare și evaluare:
AfiÅŸarea produselor elevilor în sala de clasă sau pe holurile ÅŸcolii;
Observarea sistematica a elevilor care au comportamente violente;
Aprecierea gradului de schimbare a comportamentelor violente ÅŸi de socializare.
​
coordonator: prof. Anca-Violeta A.