top of page

Semaforul emoțiilor

Informații furnizate în cadrul cursului din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+

Curs: Anti-Bullying: School Strategies towards Success

Formator: Veronica Vornicescu

Furnizor: Dorea Educational Institute

Descrierea metodei

Metoda Semaforul Emoțiilor este o tehnică educațională folosită pentru a ajuta elevii să identifice, înțeleagă și gestioneze emoțiile într-un mod constructiv. Această metodă se bazează pe utilizarea culorilor unui semafor pentru a reprezenta diferite stări emoționale și acțiuni corespunzătoare pentru fiecare stare.

Semaforul Emoțiilor utilizează trei culori pentru a ghida elevii printr-un proces de recunoaștere și gestionare a emoțiilor:

ROSU

  • Ce reprezintă: Emoții intense și negative, cum ar fi furia, frustrarea, frica sau tristețea.

  • Acțiuni corespunzătoare: Când se află în această stare, elevii sunt încurajați să se oprească, să recunoască emoțiile puternice pe care le simt și să ia o pauză pentru a evita reacții impulsive.

Galben

  • Ce reprezintă: Emoții moderate și stări de alertă, cum ar fi confuzia, îngrijorarea sau disconfortul.

  • Acțiuni corespunzătoare: În această fază, elevii reflectă asupra emoțiilor lor și explorează cauzele acestor sentimente. Sunt încurajați să identifice posibile soluții și să evalueze opțiunile înainte de a acționa.

VERDE

  • Ce reprezintă: Emoții pozitive și echilibrate, cum ar fi calmul, mulțumirea, bucuria sau încrederea.

  • Acțiuni corespunzătoare: Elevii sunt încurajați să acționeze constructiv, să comunice eficient și să își exprime sentimentele într-un mod sănătos și respectuos.

Vizualizarea câtorva scene ce pot produce emoții, unde elevii discută și analizează situațiile prezentate în scopul înțelegerii și rezolvării unor probleme specifice de bullying.

3.jpg

Aplicare la clasă

Elevii clasei a X-a B au participat la o activitate interesantă, în care au învățat ce reprezintă Bullying-ul, urmările acestuia și cum poate fi combătut.

De asemenea, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile într-o manieră pozitivă, printr-o activitate practică denumită ”Semaforul emoțiilor”.

 Iar elevii clasei a VIII-a A au participat la o activitate de diseminare având ca temă bullying-ul. Activitatea s-a desfășurat în două etape, una teoretică și cealaltă practică. Prevenirea, dar și combaterea eficientă a acestui fenomen necesită eforturi susținute atât din partea părinților, cât și din partea instituțiilor școlare și a comunității în general. 

Coordonatori: prof. Simona C.S., prof. Simona G., prof. Mihaela A.

bottom of page