Semaforul emoțiilor
Informații furnizate în cadrul cursului din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+
Curs: Anti-Bullying: School Strategies towards Success
Formator: Veronica Vornicescu
Furnizor: Dorea Educational Institute
Descrierea metodei
Metoda Semaforul Emoțiilor este o tehnică educațională folosită pentru a ajuta elevii să identifice, înțeleagă și gestioneze emoțiile într-un mod constructiv. Această metodă se bazează pe utilizarea culorilor unui semafor pentru a reprezenta diferite stări emoționale și acțiuni corespunzătoare pentru fiecare stare.
Semaforul Emoțiilor utilizează trei culori pentru a ghida elevii printr-un proces de recunoaștere și gestionare a emoțiilor:
ROSU
-
Ce reprezintă: Emoții intense și negative, cum ar fi furia, frustrarea, frica sau tristețea.
-
Acțiuni corespunzătoare: Când se află în această stare, elevii sunt încurajați să se oprească, să recunoască emoțiile puternice pe care le simt și să ia o pauză pentru a evita reacții impulsive.
Galben
-
Ce reprezintă: Emoții moderate și stări de alertă, cum ar fi confuzia, îngrijorarea sau disconfortul.
-
Acțiuni corespunzătoare: În această fază, elevii reflectă asupra emoțiilor lor și explorează cauzele acestor sentimente. Sunt încurajați să identifice posibile soluții și să evalueze opțiunile înainte de a acționa.
VERDE
-
Ce reprezintă: Emoții pozitive și echilibrate, cum ar fi calmul, mulțumirea, bucuria sau încrederea.
-
Acțiuni corespunzătoare: Elevii sunt încurajați să acționeze constructiv, să comunice eficient și să își exprime sentimentele într-un mod sănătos și respectuos.
Aplicare la clasă
Elevii clasei a X-a B au participat la o activitate interesantă, în care au învățat ce reprezintă Bullying-ul, urmările acestuia și cum poate fi combătut.
De asemenea, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile într-o manieră pozitivă, printr-o activitate practică denumită ”Semaforul emoțiilor”.
Iar elevii clasei a VIII-a A au participat la o activitate de diseminare având ca temă bullying-ul. Activitatea s-a desfășurat în două etape, una teoretică și cealaltă practică. Prevenirea, dar și combaterea eficientă a acestui fenomen necesită eforturi susținute atât din partea părinților, cât și din partea instituțiilor școlare și a comunității în general.
Coordonatori: prof. Simona C.S., prof. Simona G., prof. Mihaela A.