top of page

Meditația stafidei

Informații furnizate în cadrul cursului din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+

Curs: Anti-Bullying: School Strategies towards Success

Formator: Veronica Vornicescu

Furnizor: Dorea Educational Institute

Meditația stafidei este o tehnică de mindfulness (conștientizare deplină) care implică utilizarea unei stafide pentru a ajuta persoanele să se concentreze asupra prezentului și să își îmbunătățească atenția. Este o practică simplă, dar profundă, adesea utilizată în programele de reducere a stresului bazate pe mindfulness (MBSR - Mindfulness-Based Stress Reduction).

Meditația stafidei presupune să dedici timp pentru a experimenta pe deplin o stafidă, folosind toate simțurile: vederea, mirosul, gustul, atingerea și chiar auzul. Prin acest exercițiu, participanții sunt încurajați să își încetinească ritmul și să fie complet prezenți în momentul respectiv.

1

Observarea

2

Atingerea

3

Mirosirea

stafida_edited.jpg

4

Ascultarea

5

Gustarea

6

Înghițirea

Aplicare la clasă

Activitatea de la clasa a IX-a C a început cu „Meditația stafidei”, un exercițiu de mindfullness care să aducă atenția elevilor în prezent și asupra corpului lor. Și-au imaginat ce s-a întâmplat cu acea stafidă până să ajungă la ei. Un „Word caffe” a vizat consolidarea grupului, identificarea unor soluții oportune pentru prevenirea și stoparea acestui fenomen. Prin vizionarea filmului „Secretul Mariei”, elevii au înțeles că bullyingul este generator de povești triste, că respectarea drepturilor copiilor nu este o opțiune, ci o obligație pe care o avem. S-a conștientizat faptul că suntem unici, că trebuie să ne acceptăm unii pe alții fără a avea prejudecăți, descoperind și valorificând ceea ce este bun și frumos la fiecare.

Coordonatori:

prof. Simona C.S., prof. Simona G., prof. Mihaela A.

bottom of page